top of page
  • Writer's pictureHorváth Beáta

Tudatos babatervezés - 10 dolog, amit már ma megtehetsz egy egészséges várandósságért

Updated: Apr 18


Már a fogantatás pillanatában felelősek vagyunk kisbabánk egészségéért. Ha megfogalmazódott Benned és a párodban, hogy készen álltok szülővé válni, jobb tudatosan belevágni a saját, és kisbabád egészsége érdekében! Összegyűjtöttem a legfontosabb dolgokat Neked, hogy tudd, mire kell odafigyelned már a babatervezés elejétől kezdve.


girl sitting on sofa and writing in her paper calendar

Tudatos babatervezés - Mi az, amelyen már ma elkezdhetsz dolgozni?


1. Harmonikus párkapcsolat

Születendő kisbabátok számára nagyon fontos, hogy egy nyugodt, kiegyensúlyozott környezetbe érkezzen, ahol a szülők támogatják és szeretik egymást. Egy kisbaba nem megoldás a kapcsolati problémákra, sőt, általában a gyermekáldás egyúttal egy hatalmas párkapcsolati kihívást is jelent, hiszen attól kezdve már nem csak egymásra kell figyelnetek, hanem egy pici életről kell gondoskodnotok, ezáltal minden más picit háttérbe szorul természetes módon. Egy kiegyensúlyozott és harmonikus párkapcsolat az alapja mindennek, már a fogantatásnak is, ezért próbáljatok egymásra hangolódni és együtt élvezni már a tervezgetés időszakát is, hogy később igazi csapatként vághassatok bele a szülőségbe.


2. Stressz csökkentése

Nem csak a fogantatás és a várandósság, de az általános egészségi állapotodnak is csak jót tehetsz azzal, ha megpróbálod redukálni, kiiktatni a felesleges stresszforrásokat az életedből. Ha van rá lehetőséged, a munkahelyeden is próbálj meg lazítani a munkatempón, hiszen egy túlhajszolt, folyton ideges és kimerült szervezet nem egy támogató közeg a fogantatáshoz és a terhesség kihordásához.3. Dohányzás és alkohol elhagyása

A kisbabád megérdemli, hogy egy egészséges "otthonba" költözzön 9 hónapra, ezért mindenképpen hagyd el a dohányzást és az alkoholfogyasztást is mellőzd. Terhesség alatt nincs biztonságosan fogyasztható alkoholmennyiség, mely még nem árt a kisbabádnak. Ugyan a terhesség első heteiben (amikor még nem is tudod, hogy kisbabád már megfogant) még nincs közös vérellátásotok, ugyanakkor az embrió villám sebességgel fejlődik és létfontosságú sejtek, szövetek fejlődnek ki benne. A dohányzásról való leszokáshoz kérj segítséget, ha egyedül nem megy. Születés után is egészségügyi rizikót jelent a dohányfüst a kisbabád számára, akár a hirtelen bölcsőhalál szempontjából is!4. Ideális testsúly elérése

A terhesség természetes módon plusz kilókkal jár, és a 9 hónap végére nagyon nem mindegy hogy hány kg-t kell cipelned, majd később leadnod. Emellett számtalan egészségügyi kockázatot is jelent a babának és a mamának egyaránt, ha túlzott plusz súllyal vágsz bele a terhességbe. Próbáld elérni az ideális testsúlyod, hiszen a terhesség alatt és közvetlenül előtte sem javasolt fogyókúrázni!5. Egészséges táplálkozás tudatosan

Az egészséges táplálkozást nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ha eddig még nem tetted, akkor most itt az ideje, hogy kialakíts egészséges étkezési szokásokat, és hogy feltöltsd a vitamin- és nyomelem raktáraidat.

Néhány alappillér, amin elindulhatsz:

  • napi ötszöri étkezés (egyenletesen elosztva viszed be a napi kalória adagodat)

  • lassan felszívódó szénhidrátokat válassz a feldolgozott fehér és cukros pékáruk helyett

  • naponta többször fogyassz nyers idényzöldséget és gyümölcsöt

  • figyelj a napi 2-3 liter szűrt víz elfogyasztására

  • fehérjebeviteled egyre nagyobb arányban növényi forrásból származzon (minden féle bab, kukorica, csicseriborsó, lencse, gomba, edamame, szójabab, zöldborsó, dió, földimogyoró, mák, mandula, tökmag, zabpehely, teljes kiörlésű lisztek...)


6. Terhesvitamin

A tervezett terhesség előtt legalább egy (de inkább három) hónappal tanácsos a folsavpótlás megkezdése, hiszen számos klinikai vizsgálat bebizonyította, hogy a folsav csökkenti a velőcsőzáródási rendellenességek kialakulásának kockázatát. Számos terhesvitamin van forgalomban, melyek folsavat is tartalmaznak. Ideje beszerezned egyet!


7. Fogorvos

Célszerű a fogászati és egyéb rtg sugárzással járó beavatkozásokat a tervezett terhesség előtti időszakban elintézni, hiszen várandósan minden sugárzás veszélyt jelent a magzatra nézve.


8. Nőgyógyászati vizsgálat

Már a teherbeesés előtt ajánlott egy rutin nőgyógyászati vizsgálatra elmenni, amely magában foglalja a méhnyakrák szűrést is. Itt lehetőséged van megbeszélni nőgyógyászoddal az esetlegesen felmerülő kérdéseidet is, tanácsokkal láthat el a fogantatásra vonatkozóan, illetve ha van bármilyen alapbetegséged, javasolhat gyógyszerátállítást, illetve esetleges szakorvosi konzultációkat.


9. Alapbetegség esetén konzultáció kezelőorvosoddal

Amennyiben van valamilyen alapbetegséged, mindenképpen konzultálj kezelőorvosoddal már a tervezés időszakában! Betegségedtől függően szükség lehet a gyógyszereid megfelelő beállítására, hogy azok ne veszélyeztessék a magzatod egészségét. Illetve egyéb tényezőket (betegség aktivitás, korábban kapott hosszútávú hatássokkal bíró kezelések) is mérlegelni kell és közösen meg kell határozni a fogantatásra legalkalmasabb időszakot.


10. Tanulj, olvass, tájékozódj!

Ezt javaslom mindenkinek, aki kisbabát tervez. Nem lehet elég korán elkezdeni a tájékozódást, kezdve a termékenységi ablaktól a szülési fájdalomcsillapítási technikákig, vagy a kötelezően adandó csecsemőkori védőoltásoktól a szülés utáni depresszióig. A tudás megnyugtat és általa megfontoltan hozhatsz meg fontos döntéseket az életed következő szakaszában.


59 views0 comments

Comments


bottom of page