top of page
 • Writer's pictureHorváth Beáta

Melyik a legjobb terhesvitamin? - nagy terhesvitamin kalauz

Updated: May 1

Nagyon sok kérdést szoktam kapni az Instagram oldalamon a terhesvitaminokkal kapcsolatban, ezért úgy döntöttem, hogy megnézem alaposabban a Magyarországon kapható legnépszerűbb terhesvitaminok összetételét és az ajánlások alapján kiválasztjuk a legjobbat!


different color medications on 5 small wooden spoons


Mi a különbség a jelenleg kapható terhesvitaminok között?


Ahhoz, hogy ezt meg tudjam válaszolni, meg kellett keresnem a szakirodalmi ajánlásokat a napi javasolt dózisokra vonatkozóan, majd sorra kellett vennem a legismertebb terhesvitaminokat és összehasonlítani az összetételüket.


Számomra is sok meglepetést okozott ez a kis rögtönzött tanulmány, mutatom is, hogy miért!


Az egyes terhesvitaminok összetételét összegyűjtöttem egy táblázatban. Pirossal jelöltem azokat a számokat, amelyek a napi ajánlott dózist jóval meghaladják vagy kevesebbet tartalmaznak belőle, illetve amely összetevők bizonyára feleslegesek vagy hiányoznak a termékből.
Amit általánosságban tapasztaltam:

 • nagyjából mindegyik egy multivitaminnak felel meg, kiegészítve 1-2 alapvetően fontos összetevővel, mint például a folsav

 • a legtöbb terhesvitaminban nincs elegendő D-vitamin, ezért ennek pótlásáról külön kell gondoskodni

 • nem biztos, hogy elegendő vasat, magnéziumot és kálciumot tartalmaznak az egyes készítmények, ebből is külön pótlásra lehet szükség (orvos utasítása szerint)

 • egyes készítményekben a napi ajánlott dózisnál jóval nagyobb mennyiségek vannak jelen, emellett olyan összetevőket is tartalmaznak, amelyekre véleményem szerint semmmi szükség, felesleges. Miért nem érvényes a "minél több, annál jobb"- elv? Mert a túlzott adagban bevitt vitaminok és nyomelemek csak feleslegesen terhelik a vesédet, májadat, a kiválasztó szerveidet.

 • nagyon sok terméket nem gyógyszercég gyárt, ezért nem vonatkoznak rájuk olyan magas szintű minőségellenőrzési protokollok sem

 • nagyon kevés készítmény tartalmaz myo-inositot. Pedig ennek szedése bizonyos esetekben (pl.: PCOS) már a babatervezés időszakában kedvezően befolyásolhatja a peteérést, így a fogantatást is. Emellett számos kedvező hatása van, lásd lentebb.


TOP 10 - Mit tartalmazzon mindenképpen a terhesvitamin?

Milyen vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket érdemes a szervezetünkbe juttani a babatervezés időszakától egészen a szoptatás végéig?


1.) Folsav:

A babavárás és a terhesség alatt a legfontosabb talán a folsav megfelelő mennyiségben történő bevitele. De miért van folsav és folát is egyes készítményekben? Mi a különbség?


A folsav aktív metabolitja a folát, ez az az anyag, amely ténylegesen elvégzi a feladatát a szervezetünkben. Egy enzim segítségével a folsav normál esetben foláttá alakul. Azonban a nők kb. fele hordoz egy mutációt (MTHFR gén), amely megakadályozza, hogy a folsav foláttá alakuljon, ezért gyakorlatilag ezek a nők hiába visznek be a szervezetükbe folsavat, az ki is ürül haszontalanul. Mivel ezt a génmutációt (általában) nem vizsgálja senki a babatervezéskor, ezért nagyon fontos, hogy a magzatvédő vitamin amit választasz, folátot is tartalmazzon megfelelő mennyiségben, legalább 400 mcg-ot.


A folsavpótlásról mára már bebizonyosodott, hogy képes csökkenteni a spina bifida, azaz a "nyitott gerinc" nevű fejlődési rendellenesség kialakulásának esélyét. A gerincvelő a magzati fejlődés első heteiben záródik, ezért alapvetően fontos, hogy már a babatervezés időszakában is (kb. 3 hónappal a tervezett teherbeesés előtt) megfelelő mennyiségű folátot juttassunk a szerevezetünkbe.2.) Vas és B-12 vitamin:

A vérképzéshez és az idegrendszer fejlődéséhez elengedhetetlen nyomelem, illetve vitamin.

A terhesvitamin ajánlások alapján min. 30 mg vasat tartalmazzon az első trimeszterben, majd a 20. héttől akár 60 mg-ra is szükség lehet. A vasszintet már a terhesség tervezésekor érdemes leellenőrizni, hiszen a magzat első heteiben már nagy szükség van megfelelő vasszintre az optimális fejlődéshez. Tanulmányokban az alacsony vasszint összefüggést mutatott többek között a szellemi fejlődéssel, autizmussal, szájpadhasadék kialakulásával.


Az alacsony B-12 vitamin szint összefüggést mutat a meddőséggel, a vetélésekkel, a terhességi cukorbetegséggel, a preeclampsiával és a koraszüléssel is. A magzat oldaláról pedig az alacsony születési súllyal, a velőcső záródási rendellenességekkel, a súlyos szívfejlődési rendellenességekkel és a gyermekkori cukorbetegség kialakulásával. A napi ajánlott dózis 2.6 mcg/nap, de ennél nagyobb adag is jól tolerálható.


Vegetáriánus vagy vegán étrendet folytatók különösen ügyeljenek a vas és B12-vitamin pótlására, mert ezek nagyobb mennyiségben vannak jelen az állati eredetű termékekben.


3.) D3-vitamin:

A lakosság jelentős hányada D-vitamin hiányban szenved, pedig mára már kutatások igazolták, hogy nem csak a csontok egészségéért felel. Hatással van az immunrendszerre, az anyagcserére, a rákképződésre és D-vitamin hiány mellett megemelkedik a szülészeti szövődmények száma is. Sőt! A magzatodra is hatással van:

Az anyaméhben elszenvedett D-vitamin-hiány növeli a gyermekkori asztma, a skizofrénia, a sclerosis multiplex, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, az inzulin-rezisztencia kialakulásának kockázatát, valamint növeli az autizmus spektrum-zavar valószínűségét is.

Napi 2000-4000 NE D-vitamin szedése ajánlott minden felnőttnek.


4.) Magnézium:

A terhesség során csökken a szervezet magnézium szintje. Tanulmányok alapján napi 350-500 mg magnézium képes fenntartani a normál szintet az anyai vérben. Egyes tanulányok szerint a magnézium csökkentheti a rizikóját a terhességi magasvérnyomásnak, a koraszülésnek, a babánál pedig az alacsony születési súlynak és alacsony Apgar értéknek. Ha lehet, ne magnézium-oxid tartalmú készítményt válasszunk, mert ennek rosszabb a felszívódása.


5.) Kálcium:

Amerikai ajánlások min. 550 mg kálciumot tartják megfelelő dózisnak egy terhesvitaminban, mert adatok vannak rá, hogy ekkora mennyiségnek védő hatása van a preeclampsia, a koraszülés, a terhességi magasvérnyomás, alacsony születési súly és egyéb szövődmények megelőzésében.


6.) Króm:

A króm jótékony hatással van a szénhidrát anyagcserére, ezért különösen hazsnos lehet PCOS-el élő nőknél már a fogantatás előtti időszakban is. Az ajánlott adag min. 100 µg/day de ez több is lehet cukorbetegség esetén.


7.) Cink:

Jelen tudásunk szerint napi 30 mg cink bevitele csökkenti a preeclampsia kialakulásának esélyét, csökkenti a koraszülés és az asztma kialakulásának valószínűségét is. A javasolt formulák: cink-szulfát, cink-glukonát, cink -aktát. A cink-acetát felszvódása kisebb mértékű.

8.) Szelén:

A terhesvitamin szeléntartalma csökkentheti az anyánál a pajzsmirigy alulműködés, a terhességi magasvérnyomás, a preeclampsia, sőt még a posztpartum (szülés utáni) depresszió kialakulás esélyét is. A szelén szintje az anya vérében csökken a terhesség során. Amerikai ajánlások 60 μg/nap bevitelét elegendőnek tartják a vér normál szelénszintjének fenntartásához.


9.) Omega-3:

Az omega-3 zsírsavak közül a DHA (dokozahexaénsav) elengedhetetlen az agy, a szem és minden egyes sejtünk membránjának felépítéséhez. Terhesség alatt különösen fontos a bevitele, hiszen csökkenti a koraszülés és a preeclampsia kialakulásának esélyét is.

Érdekesség, hogy a vitaminokban jelen levő EPA/DHA omega zsírsavak megfelelő aránya képes enyhíteni a szülés körüli depresszió tüneteit is! Ehhez az EPA/DHA aránynak 1,5-nek kell lennie és az EPA legyen min. napi 1 g. Átfogó tanulmányok a napi 600 mg DHA bevitelt javasolják.


10.) Inozitol:

Talán a legkevésbé ismert összetevő, pedig nagyon hasznos, és egyre többet tudunk róla! Remekül kontrollálja a zsír és szénhidrát anyagcserét, szükséges az idegrendszer működéséhez és a gének kifejeződéséhez is. Tanulmányok bizonyították, hogy terhességi cukorbetegség esetén javítja az inzulin-rezisztenciát, és PCOS esetén növeli a teherbeesés esélyét. Napi 2-4 g szedése javasolt.Mit kell megfontolni terhesvitamin választás előtt?

 • Mindenképpen tartalmazzon folátot is!

 • A készítmény besorolása lehet: étrend-kiegészítő, gyógyhatású készítmény vagy gyógyszer. Válasszuk a gyógyszer besorolásút vagy legalább olyan gyártó készítményét, aki gyógyszergyártással is foglalkozik. A gyógyszergyárakra szigorúbb minőségellenőrzés protokollok vonatkoznak. Gyógyszergyári készítmények például: Richter Gedeon-Gravida Optima, Bayer-Elevit, Merck-Femibion

 • Van-e ismert alapbetegséged: pajzsmirigy betegség/inzulinrezisztencia/cukorbetegség/felszívódási zavarok... Ilyen esetekben bizonyos termékek előnyösebbek lehetnek a többinél.

 • Vegán vagy vegetáriánus táplálkozás: részesítsd előnyben a magasabb vas és B12-vitamin és D-vitamin tartalmú vitaminokat.

 • Az összetevők és ezek mennyisége: Ahogy említettem, nem előnyös, ha túl sok mindent és túl nagy mennyiségben tartalmaz egy vitamin. Feleslegesen terheli a szervezeted kiválasztó működését és feltehetőleg a pénztárcádat is.

Melyik tehát a legjobb terhesvitamin?


Abban bízom, hogy ezek után meg tudod hozni a döntést, és ki tudod választani a számodra legmegfelelőbbet, szem előtt tartva az itt olvasottakat.


Egyik piacon lévő terhesvitamin sem tökéletes, de kis körültekintéssel most már te is láthatod, hogy mik a hibái az egyes készítményeknek, és eldöntheted, hogy melyik összetevőnél kötsz kompromisszumot.


Nagy valószínűséggel kiegészítő D-vitaminra, magnéziumra esetleg vasra is szükséged lehet a várandósság alatt, ezekről mindenképpen egyeztess a várandósgondozást végző nőgyógyászoddal.Ha már várandós vagy, nézd meg ezt is:
Kollégáknak, illetve mindazoknak, akik szívesen elmélyülnének a témában ezt a két amerikai tudományos cikket javaslom tanulmányozásra:
Forrás:

 • Brown, B., & Wright, C. (2020). Safety and efficacy of supplements in pregnancy. Nutrition Reviews. doi:10.1093/nutrit/nuz101 

 • Forrás: Takács, I. és mtsi.,(2022). Magyarországi konszenzusajánlás a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében

 • Merviel P, James P, Bouée S, Le Guillou M, Rince C, Nachtergaele C, Kerlan V. Impact of myo-inositol treatment in women with polycystic ovary syndrome in assisted reproductive technologies. Reprod Health. 2021 Jan 19;18(1):13. doi: 10.1186/s12978-021-01073-3. PMID: 33468143; PMCID: PMC7816413.

 • Dalton LM, Ní Fhloinn DM, Gaydadzhieva GT, Mazurkiewicz OM, Leeson H, Wright CP. Magnesium in pregnancy. Nutr Rev. 2016 Sep;74(9):549-57. doi: 10.1093/nutrit/nuw018. Epub 2016 Jul 21. PMID: 27445320.

 • Adams JB, Sorenson JC, Pollard EL, Kirby JK, Audhya T. Evidence-Based Recommendations for an Optimal Prenatal Supplement for Women in the U.S., Part Two: Minerals. Nutrients. 2021 May 28;13(6):1849. doi: 10.3390/nu13061849. PMID: 34071548; PMCID: PMC8229801.

 • https://femina.hu/gyerek/milyen-tehesvitamint-valassz/?token=e866e45bde3fa6e26f9b0e0c50ee0d93

 • www.mypharma.hu: terhesvitaminok összetétele

1,577 views0 comments

Comments


bottom of page