top of page
 • Writer's pictureHorváth Beáta

Mire számíthatsz a kórházból való hazatérés után: Gyakorlati útmutató az első hetek testi-lelki változásaihoz

Jellemzően a kismamák a szülőszobáig gondolják végig a pontos menetrendet, de arról általában kevesebb szó esik, hogy mi is történik a kórház utáni első napokban.

Hogyan fognak telni az első órák, napok otthon az újszülöttel, egy családként. Mire lehet számítani testileg-lelkileg?


newborn baby's hand in her mother's hand

Hazamenetel a kórházból:

A kórházból kb. de. 10 óra és du. 2 óra között szokták hazaengedni az anyukákat és babájukat, miután mindketten megkapták a zárójelentésüket.

Erre az időre kell odahívni a férjünket/családunkat, azt a személy, aki hazaszállít minket a kórházból. Ő fogja magával hozni az autós babahordozót is, amit a gyermekágyas osztályig fel is hozhat, és ebben biztonságosan szállítható a baba az autóig.

A hazaút előtt érdemes megszoptatni a babát, pelust cserélni és felöltöztetni az időjárásnak megfelelő, kényelmes ruhába. A pelenkázó táskába tegyünk elérhető helyre mindent, amire az utazás alatt szükségünk lehet (pl. textil pelus, cumi, zsepkendő, kézfertőtlenítő...).


Kórházból való hazatérés:

Családonként változó, hogy mi a szokás a hazamenetel napján, valahol a kiterjedtebb család otthon várja az anyukát és kisbabáját, valahol csak pár nap vagy hét múlva mennek látogatóba a nagyszülők, nagynénik-nagybácsik, távolabbi rokonok.

Bármikor is történjen az újszülött látogatása, egy korábbi posztomban leírt ajánlásokat (Babalátogatási etikett) érdemes megfontolni.

Saját tapasztalatból mondom, hogy néhány nap kórházi tartózkodás után semmi másra nem fogsz vágyni, csak egy jó nagy zuhanyzásra és alvásra. A gyors kipakolás és tisztálkodás után pedig itt az idő, hogy megmutasd a kisbabádnak a szobáját, a kiságyát, az új otthonát.


Az apukák számára az első otthon töltött órák különösen varázslatosak lehetnek, hiszen ők ezidáig nem tölthettek túl sok időt a kisbabájukkal a kórházi körülmények miatt. Itt az ideje, hogy elkezdjék a kötődés kialakítását egy kis bőrkontaktussal, babusgatással. És eljöt az ideje annak is, hogy végre élőben gyakorolják a kisbaba gondozás alapjait: peluscserét, öltöztetést, büfiztetést, vagy egyszerűen csak a baba stabil tartását.


Gyakorlati tipp: Gondoskodjatok ennivalóról az első napokra-hetekre már előre, mert bizony ez az időszak nem a főzésről fog szólni, ellenben Te farkaséhes leszel éjjel-nappal.


Napi rutin beindulása:

Amint berendezkedtetek, minden a helyére került és hátradőlnél pihenni egyet, rá kell jönnöd, hogy bizony ezzel most kicsit várni kell, hiszen a kisbabád már minden bizonnyal megéhezett, és ezzel kezdetét veszi a peluscsere, szoptatás, büfiztetés, altatás körforgása, ahol a nappalok és éjszakák között csak annyi a különbség, hogy éjszaka sötét van.

Mégis, ezek lesznek életetek legbékésebb, legösszebújósabb, legbabaillatúbb napjai. Ám nem árt erre is felkészülni lelkileg! Hogy miért is?


Nem mindenkinek könnyű lelassítani. Nem mindenki éli meg könnyen, hogy az élet számotokra most lelassul picit, átformálódik és mindent a kisbabátok napirendje határoz meg egy jó darabig. Amíg a világ ugynaúgy pörög körülötted, nehéz néha kinézni az ablakon és "haszontalannak" érezni magad, hogy Te "csak" ülsz a fotelben és szoptatsz. Vagy órák hosszat altatod a babádat. Vagy hogy azt sem tudod, hogy hétfő van-e vagy péntek. A mai felgyorsult világban minden a produktivitásról, a teljesítésről szól. Ebben élünk minden nap. Akkor érezzük magunkat sikeresnek, ha nap végére elértük kisebb nagyobb céljainkat. Azt hihetnénk, hogy majd a szülés után biztosan megváltozik ez az érzés bennünk, de nem feltétlenül jön ez mindenkinek automatikusan, sőt.


Természetesen nem azért mondom el ezt neked, hogy megrémísszelek, sokkal inkább azért, hogy bátorítsalak és hogy biztosítsalak afelől, hogy ha ilyen gondolataid támadnának, az is teljesen rendben van. Adj időt magadnak/magatoknak feldolgozni a változásokat, megszokni egymást a babátokkal és felépíteni az új közös életeteket.


Mire számíthatsz testileg-lelkileg az első napokban-hetekben?


A szülőszobán hatalmas változáson megy keresztül a tested és a lelked egyaránt. Ezek feldolgozására időre lesz szükséged.


Ne csak pozitív érzésekre számíts, az érzelmek teljes skálája fog rádzúdulni:

 • Kezdetekben a szülésélményed egy meghatározó tényezője lehet a lelki állapotodnak. Érezhetsz büszkeséget, magabiztosságot, de lehetnek negatív, rossz érzéseid, kudarc élményed is, ha nem minden úgy alakult, ahogy azt eltervezted, megálmodtad.

 • A kisbabád 9 hónapig növekedett benned, most pedig fizikailag ketté váltok, amelynek a megélése szintén negatív érzéseket kelthet.

 • A szülőszobára mint lány mész be, és mint édesanya jössz ki. Hogy ez mit jelent? Felelősséget. Ennek a feldolgozása is súlyt tehet a lelkedre.

 • A kapcsolatotokba egy normatív krízis áll be, melyet meg kell tanulni helyesen kezelni, együtt fejlődni és túljutni rajta.

 • A hangultatodat befolyásolhatja a fáradtság, kimerültség. Jó eséllyel a kórházban még a szülés után sem tudsz rendesen pihenni. Majd a kisbabád ellátása is egyre több energiát igényel, kilátástalannak láthatod a helyzeted, ezek mind nagyon nehezen megélhető pillanatokat okozhatnak.

 • Furcsa mód a gyászfolyamathoz hasonló érzéseid is támadhatnak, hiszen pár nap után rá fogsz jönni, hogy a régi, gondtalan életed már a múlté. Már semmi nem lesz olyan, mint azelőtt. (Minden sokkal jobb lesz, de ezt ekkor még nem biztos, hogy képes vagy meglátni, hiszen kimerült lehetsz testileg-lelkileg egyaránt.)

 • A kisbabád ellátására hiába készültél 9 hónapon keresztül, nagy kihívást fog jelenteni, mert még nincs tapasztalatod. Nem leszel biztos benne, hogy jól csinálod, hogy helyesen tartod-e, hogy eleget szopizott-e, hogy eleget aludt-e, hogy miért sír pontosan, és tanácstalan leszel, hogy mi tévő legyél, ha valami szokatlan történik. Ez mind teljesen normális, és ettől vagy jó szülő. A legjobbat szeretnéd a kisbabádnak, ezért folyton aggódsz.

 • A hormonális változásokra egyesek érzékenyebben reagálnak és nagyon gyakran baby blues formájában, ritkább esetben szülés utáni depresszióban nyilvánulhat meg. Ezeket a családnak észre kell vennie és segítséget kell nyújtania!

 • Bármilyen negatív érzések is kerítenek hatalmukba olykor-olykor, mégis a szívedet boldogság tölti meg, amikor ránézel az apró kis kezecskékre és a párod büszke mosolyára. És ahogy telnek a hetek, hónapok, minden egyre könnyebb lesz majd!


breastfeeding mom in a dark room

A testi változások még ennél is szembetűnőbbek:

 • A szülés utáni első napokban erősebb menstruációs vérzéshez hasonló vérzés és lochia (szülés utáni folyás) távozása várható.

 • A szoptatáskor oxitocin szabadul fel a szervezetben, mely természetes módon segíti a méhed összehúzódását eredeti méretére. Ez a folyamat enyhébb hasi görcsökkel járhat, melyet különösen szoptatás alatt érezhetsz.

 • Amennyiben hasi szülésed volt, a császármetszés hege fájni fog, húzódhat, a mozgásod jó darabig nehezített lesz. Erről bővebben a császárvonal oldalán tudsz informálódni.

 • Hüvelyi szülés után minden bizonnyal nehezebb lesz az ülés pár napig-hétig. Gátsebed tisztán tartásáról mindenképpen gondoskodj!

 • A pocakod mérete nem csökken jelentősen a szülés után közvetlenül. A kórházból való hazatéréskor kb. 5-7 hónapos kismama pocira számíthatsz még.

 • A fokozott éhségérzet számomra egy meglepetés volt. Közvetlenül szülés után egy fél éttermet is fel tudtam volna falni, és a fokozott étvágy elkísért a szoptatás végéig.

 • Duzzadt mellek: ez nem lesz újdonság, hiszen minden bizonnyal már a terhesség alatt is pár számmal nagyobb melltartóra volt szükséged, viszont ez szülés után tovább fokozódik. (nem érdemes előre túl sok szoptatós melltartót vásárolni, hiszen nem tudhatod biztosan, hogy mekkora lesz a kényelmes)

 • Duzzadt lábak: a tejbelövellés időszakában (első napokban) a vízvisszatartás a szervezetedben fokozódik, mely lábszár ödémát (vizesedést) okozhat. Ez pár nap alatt rendeződik.

 • Fokozott szomjúság érzet: a tejtermelés beindulásával megnő a napi folyadékigényed, melyet a szervezeted szomjúság formájában jelez is neked.

 • Derékfájdalom: a gerinced nagy terhelésnek van kitéve a várandósság és a szülés során is, majd pedig alkalmazkodnia kell hirtelen a megváltozott súlyelosztáshoz szülés után.

 • Mellfájdalom, sebesedés: a szoptatás nem mindig indul könnyen, de megéri küzdeni érte. Amennyiben segítségre van szükséged, keress fel egy szoptatási tanácsadót mihamarabb.


A honlapomon találsz hasznos linkeket, amelyek segítséget jelenthetnek már az első időkben is a szoptatáshoz, babagondozáshoz.


LELKI FOLYAMATOK

TESTI TÖRTÉNÉSEK

boldogság

vérzés, folyás

büszkeség

hasi görcs

kimerültség

gátseb/császár heg fájdalma

fáradtság

éhség

baby blues, postpartum depresszió

szomjúság

kétségbeesettség

duzzadt mellek

tanácstalanság

duzzadt lábak

sikerélmény

derékfájdalom

félelem

pocak megmarad

aggodalom

mellfájdalom, sebesedés


Remélem, hogy hasznosnak találtad a bejegyzésem, és a fent említett testi-lelki történéseket könnyen át fogod vészelni, és minél előbb rá tudsz hangolódni a kisbabádra és élvezni a vele töltött perceket!


Ha kismama vagy, ez is érdekelhet:

Comments


bottom of page