top of page
 • Writer's pictureHorváth Beáta

Fényvédelem csecsemő és kisgyermek korban - fényvédő kisokossal


A kisbabák bőre különösen érzékeny a káros UV sugárzásra, ezért nagyon fontos, hogy vigyázzunk rájuk. De mi az amit tehetünk? Mennyi idős kortól lehet naptejet használni? Mibe öltöztessük kisbabánkat? Hogyan válasszunk fényvédőt csecsemőkorban?

Ezekre a kérdésekre próbáltam válaszokat találni a nemzetközi szakirodalomban.Fényvédelem csecsemő és kisgyermek korban - mit tudunk?

 

 •  A bőr barrier védő funkciója az első 2-3 életéveben még "éretlen". A bőr melanin tartalma kevesebb és a bőrnek vékonyabb az ún. stratum corneum rétege (szaruréteg), emellett nagyobb a testfelszín/testtömeg arány is, ezáltal a kisdedek különösen védtelenek a káros UV-sugárzással szemben.

 • A manapság született babáknak 1:33 az esélyük arra, hogy életük során melanomájuk alakuljon ki. Míg az 1935-ben születetteké ez még csak 1:1500-hoz volt.

 • A későbbi életkorban kialakuló bőrrák összefüggést mutat a kora gyermekkorban elszenvedett túlzott napsugárzás okozta ártalmakkal.


 • Habár a napsugárzás a bőrben D3 vitamin termelést indukál, ez nem indok a napon tartózkodásra. A nemzetközi Gyermekgyógyász Társaságok újszülött kortól javasolják a napi 400 NE D-vitamin szájon át történő pótlását a D-vitamin hiány megelőzésére.

 • A fényvédők, helyes használat mellett, segítik megelőzni a melanoma kialakulását.Hogyan védekezzünk a napsugárzás ellen?

 

Az Amerikai Bőrgyógyász Társaság (AAD) ajánlása alapján:

 • Kerüljük a direkt napsugárzást, különösen 10 és 16 óra között!

 • Ügyeljünk a csecsemők és kisgyermekek megfelelő öltözetére: vékony, jól szellőző, de sűrű szövésű anyagból (pl. vászon, pamut) készült, világos ruhát válasszunk. Hosszú ujjú felső és hosszú nadrág szükséges. Fejüket, nyakukat, fülüket védjük nagy karimájú napkalappal/ légiós fazonú sapkával.

 • Szemüket védjük 100% UV-szűrős napszemüveggel!

 • 6 hónapos kor alatt, amikor még a babák mozgását nagyrészt a szülő kontrollálja, a legfontosabb a direkt napsugárzás kerülése.

 • 6 hónapos kor után (de ha az árnyék nem megoldható, akkor 6 hó alatt is) ajánlott naptej használata a napnak kitett bőrfelületeken. Használjunk csecsemők részére javasolt, bőrgyógyászok által tesztelt, min. SPF 30-as faktorszámú terméket.

 

Hogyan működnek a fényvédők?

Az első modern naptejek az 1960-as években jelentek meg a piacon, ezek paraaminobenzoesavat (PABA) és benzofenont tartalmaztak. Nem védtek az UV-A sugárzástól és az UV-B sugárzástól is csak csekély mértékben.


A mai naptejeket 3 csoportra oszthatjuk hatásmechanizmus alapján:

 1. kémiai: a benne levő hatóanyagok közvetlenül elnyelik az UV-B és UVV-A sugárzást. Használat után a bőrbe kerülnek és különböző mértékben felszívódnak.

 2. fizikai: cink-oxid és titánium-oxid tartalmú szerek, melyek visszaverik a sugárzást. Kevésbé szívódnak be a bőrbe, ezért nem okoznak bőrirritációt sem.

 3. kevert készítményekMit jelent az SPF a naptejeken?

 

A naptej napégés elleni hatékonyságát jelző érték az SPF (sun protection factor) vagy faktorszám. Az SPF az elnyelt UV sugárzás arányát jelzi a naptejjel kezelt és a naptej használata nélkül napnak kitett bőrterületen. Minél nagyobb az SPF értéke a naptejnek, annál nagyobb százalékát szűri meg a káros UV-B sugaraknak. Egy SPF 50-es naptej, a káros UV-B sugárzások 1/50-ed részét, azaz 98%-át képes megszűrni, azonban ez csak megfelelő használat mellett igaz. Az ajánlott adag: napozás előtt 2 mg/cm2 bőrfelszínen alkalmazva!


Milyen fényvédőt válasszunk babánknak?

Szempontok:

 • magas faktorszám (min. SPF 30)

 • biztonságos összetevők

 • nem irritálja a szemet és bőrt

 • vízálló (nincs teljesen vízálló formula!)

 • könnyen és egyenletesen felvihető formátum (nem spray!)


Hogyan alkalmazzuk a fényvédőt csecsemőkorban?

Ahhoz, hogy a megfelelő fényvédelem megvalósulhasson, a megfelelő mennyiségben és időközönként kell alkalmazni.

 • Mielőtt a kisbabánkon alkalmazzuk, először teszteljük magunkon!

 • A baba bőrére először csak kis területen alkalmazzuk, hogy megbizonyosodjunk róla, nem okoz kipirosodást, túlérzékenységi reakciót.

 • Mivel a hatóanyagok egy része felszívódik a szervezetbe, a bőrfelszín nagy részét próbáljuk meg ruhával elfedni, és a naptejet csak a lehető legkisebb bőrterületen alkalmazzuk, viszont itt kellő rétegben és pár óránként ismételjük meg.Az én kisfiamnál ezeket a fényvédőket használtam eddig, nekünk beváltak (kattints a képre, és a boltra ugorhatsz):


Bioderma sunscreen for kids


La Roche Posay sunscreen for kidsTovábbi hasznos termékek babáknak a Nap elleni védekezéshez:green sunglasses for babies


sunhat in beige color with sea animals pattern

girl sunhat with small flowers

white sunhat for girls

beige sunhat with white stripes


beach tantNeked mi a legjobb praktikád a fényvédelemre 1-2 éves gyerekeknél, akik csak kint szeretnének játszani egész nap? Írd meg nekem kommentben!Forrás: Paller, A. S., Hawk, J. L. M., Honig, P., Giam, Y. C., Hoath, S., Mack, M. C., & Stamatas, G. N. (2011). New Insights About Infant and Toddler Skin: Implications for Sun Protection. PEDIATRICS, 128(1), 92–102. doi:10.1542/peds.2010-1079 


114 views0 comments

Comentarios


bottom of page