top of page
 • Writer's pictureHorváth Beáta

A szoptatás az egyetlen út? - Kizárólag fejéssel történő anyatejes táplálás

Hallottál már az angol "EPing" kifejezésről? Nem jelent mást, mint "Exclusive Pumping", azaz kizárólag fejéssel történő anyatejes táplálás. Magyarországon egyelőre kevésbé ismert ez a táplálási forma, remélem, hogy ez hamarosan változni fog!


Az Instagram oldalamon megkérdezett anyukák és kismamák 53%-a nem is hallott még erről a lehetőségről, további 42% pedig nem sokat tud róla. Pedig nagyon sokszor nehezen indul a szoptatás, esetleg valamilyen oknál fogva nincs lehetőség a szoptatásra. Ezen esetek nagy részében az anyukák egyetlen alternatívaként a tápszert ismerik.


Ha van téma, amit igazán szívügyemnek érzek, akkor ez tényleg az. Hiszen én magam is fejés útján tápláltam anyatejjel a kisbabámat 1 éven keresztül. A saját bőrömön tapasztaltam minden nehézségét és előnyét, és nagyon szeretném, ha minél több édesanyához és kismamához eljutna ennek a módszernek a híre.anyatej fejve

Mit jelent a kizárólag fejéssel történő anyatejes táplálás?


A szoptatás alternatíváját.

Ha szeretnéd kisbabádnak a legjobb táplálékot, az anyatejet biztosítani, de valamiért a szoptatás nem volt lehetséges számodra, tudd, hogy van még egy lehetőség.


Azok az anyák, akik ezt az utat választják, éjjel-nappal bizonyos időközönként lefejik az anyatejet és cumisüvegből kínálják kisbabájuknak.

A kizárólagos fejés nem jelenti, hogy a baba nem kap esetlegesen tápszer kiegészítést vagy később már szilárd ételt is. Annyit jelent, hogy az anyatejet kizárólag fejés útján biztosítjuk a kisbabának. Tehát a babánk ugyan nem szopizik, de anyatejes baba.Mikor választják az anyák leggyakrabban a fejéssel történő anyatejes táplálást?


Adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor a baba "nem akar" /"nem tud" szopizni, esetleg az anya részéről vannak nehezítő körülmények, például:

 • súlynövekedés lelassul feltételezhetően a helytelen szopizási technika miatt

 • lenőtt nyelvfék (amire nem derül fény időben)

 • szájpadhasadék

 • neurológiai okok

 • a baba az újszülött intenzív osztályra került születés után, mely nem tette lehetővé a szoptatást

 • fogzás elindulásával a baba sokat harapdálja a mellbimbót, mely nagyon fájdalmassá válik az anya számára

 • anyának averziói vannak a szoptatással kapcsolatban (szexuális abúzus, személyes preferenciák)

 • lapos vagy befelé forduló mellbimbó

 • külföldön nagyon gyakran már 3-6 hónap után visszamennek dolgozni az anyák, ekkor a munkahely biztosít bölcsődét és szoptatási/fejési időt az anyának, hogy ne kelljen tápszert kapnia a csecsemőnek

 • ikerbabák esetén


Kizárólagos fejés előnyei:

 1. Nagyon megnyugtató, hogy mindig pontosan tudod, hogy mennyit evett a babád.

 2. Nyomon tudod követni, hogy mikor mennyi tejet sikerül lefejned, és ha esetleg csökkenni kezdene a tej mennyiség, időben tudsz ellene tenni.

 3. Nem kell aggódnod a fogzás miatt, a fejőgép nem harap.

 4. Az etetésekben más is be tud segíteni neked (akár éjszaka is), hiszen a cumisüveget nem csak te tudod odaadni a babádnak. Remek alkalom, hogy az apukák kapcsolódjanak a babájukkal.

 5. Az anyatej minden előnyét élvezheti a kisbabád, amikor már azt hitted, hogy ez nektek "nem sikerülhet".

 6. Sokszor gondot jelent az édesanyának a ciciről való leválasztás, esetleg már jönne a kistesó és még ez előtt szeretné az anyuka a nagy tesót leválasztani. Ez cumisüveges táplálásnál egy egyszerűbb élethelyzet.Kihívások kizárólagos fejés mellett:

Nagy támogatója vagyok a kizárólagos fejésnek, mint a szoptatás lehetséges alternatívája, azonban jobb, ha tisztában vagy a nehézségeivel is. Azt gondolom, hogy abszolút nem a "könnyebb út" és csak hatalmas elköteleződéssel lehet végigcsinálni, de 100%, hogy megéri minden fáradozás.


 1. Nagyon sok időráfordítást igényel. Nagyon elhivatottnak és céltudatosnak kell lenned, ha hosszabb távon ezt az utat szeretnéd járni. Naponta eleinte kb. 140-160 percet fogsz fejéssel tölteni, ehhez jön még a mosogatás és a sterilizálás (ezt naponta 1x is elég elvégezni), és ne felejtsük el, hogy az etetés még csak ezután következik. Eleinte nagyon frusztráló lehet, hogy 3 órás ciklusokban éled az életed, fejéstől fejésig számolod az időt. De lassan majd növelheted a fejések közti időt, és Te is jobban hozzászoksz ehhez az átmeneti helyzethez.

 2. Ahhoz, hogy ne apadjon el a tejed, éjszaka is szükséges fejned, legalábbis az első jó pár hónapban mindenképp. (Hiszen a babák is szopiznak éjszaka is, ezt neked is követned kell a fejésekkel.)

 3. A fejés és a cumisüvegből etetés rengeteg kellékkel jár. Ezek egyrészt sok helyet foglalnak a konyhapultodon, másrészt bárhova mész (3 óránál hosszabb időre) vinned kell magaddal őket (fejőgép, töltő, tejtároló zacskó, mosogatáshoz, sterilizáláshoz kellékek...).

 4. A mozgásfejlődés beindulásával egyre nehezebbé válhat időt szakítanod a fejésre, nagy valószínűséggel segítségre is szükséged lesz.

 5. Nem utolsó sorban nagy kihívást jelenthet lelkileg elengedned a gondolatot, hogy szoptasd a kisbabádat. Ha mindig úgy képzelted el magatokat, akkor nagyon nehéz lehet megválni ettől a gondolattól, viszont az nagy erőt fog adni, hogy minden nap hatalmas áldozatot hozol a babád egészségéért. Igazán büszke lehetsz magadra!A mi történetünk:

Amikor belevágtam a fejésbe, fogalmam sem volt, hogy mit vállaltam. Soha nem hallottam róla korábban és az ismerőseim között sem volt senki, aki ezt az utat járta volna, ezért eléggé elveszettnek éreztem magam. Egyik fejés követte a másikat és igyekeztem mindenre magamtól rájönni és kialakítani egy élhető rendszert a mindennapjainkban. A baby blues és a szülés utáni testi-lelki felépülés mellett hatalmas kihívást jelentett ez számomra, és azt hiszem ez volt az a meghatározó élmény, ami a legnagyobb motivációt jelentette számomra később az IG oldalam és a blogom elindításában is. Nagyon szerettem volna, ha akkor valaki útmutatást ad, vagy még jobb lett volna, ha már jóval előtte hallok róla és készülhettem volna erre a lehetőségre is.


Miért kezdtem fejni a kisbabámnak az anyatejet?

A kisfiam születését követően 8 hétig próbálkoztam a szoptatással. Eleinte ügyesen szopizott és gyarapodott is a súlya, de a hetek folyamán egyre nehezebbé vált, egyre többet sírt, legtöbbször már mind a ketten sírtunk, mert láttam rajta, hogy éhes, mégis folyton abbahagyta a szopizást ideje korán. Próbáltam több helyről is segítséget kérni, de semmi nem vált be igazán. Majd egy nap édesanyám javaslatára lefejtem a tejet és cumisüvegből kínáltam neki. Sokkal könnyebbé váltak innentől kezdve az etetések. Hat hónappal később derült fény kisfiam lenőtt nyelvfékére, ami a szoptatási nehézségeket okozhatta...


Lelkileg borzasztó nehéz volt feldolgoznom, hogy nem úgy alakultak a dolgok, ahogy elképzeltem, de egyben biztos voltam, hogy a lehető legjobbat szeretném a kisbabámnak, és ha ehhez a fejőgépet is be kell vonnom, akkor meg fogom tenni. Rengeteg segítséget kaptam a családomtól, nélkülük egész biztos, hogy nem tudtam volna 1 évig folytatni a rendszeres fejéseket.


Szeretnél többet tudni az eping-ről?


Szívből remélem, hogy minél több kismamához el tudom juttatni a kizárólagos fejés lehetőségét, mint a szoptatás egy alternatíváját, és ez a tudás a segítségetekre lehet a jövőben. Remélem, hogy az anyatejről szerzett tudásod és a kisbabád iránti szeretet Téged is arra késztet, hogy a lehető legtovább anyatejjel tápláld a kisbabádat, és most már tudod, hogy ha a szoptatás valamilyen okból nem is sikerül, akkor is van még egy lehetőségetek.


Ha szeretnél ezzel kapcsolatban még posztokat, akkor kérlek írd meg nekem kommentben itt vagy az IG posztom alatt, hogy mi érdekelne még pontosan a témában. Ha pedig Te is ezt az utat jártad, oszd meg kérlek a tapasztalataidat, hogy segítsünk egymásnak!Oldalak, ahonnan érdemes tájékozód a témában:


Legjobb kellékek fejéshez (saját tapasztalataim szerint):
Forrás:


159 views0 comments

Kommentare


bottom of page