top of page
  • Writer's pictureHorváth Beáta

Amit minden kismamának érdemes tudnia az újszülöttkori sárgaságról


A szülést követően a gyermekágyas osztályon én magam is tapasztaltam, hogy több anyukát is rosszul érintett, amikor kiderült, hogy a kisbabájuk besárgult, ezért pár nappal meghosszabodik a kórházi tartózkodásuk. Saját tapasztalatból tudom, hogy mennyire rossz érzés tud ez lenni, hiszen semmit nem várunk jobban, mint hogy otthon legyünk a kisbabánkkal és a párunkkal.


Remélem azzal, hogy kicsit jobban megismered az újszülöttkori sárgaság lényegét és veszélyeit, könnyebb lesz elfogadnod, ha esetleg emiatt Nektek is hosszabb ideig fog tartani a kórházi lét.newborn baby sucking her finger

Mitől alakul ki az újszülöttkori sárgaság?


Születés után a magzati vörösvértestek szétesése, a máj csökkent lebontási kapacitása és a bélből történő fokozott felszívódás eredményeképp az újszülött vérében megnő a bilirubin szint, mely sárgára színezi a baba bőrét, nyálkahárytáit és testnedveit. Érett újszülöttek 60%-át, koraszülöttek 80%-át érinti az újszülöttkori sárgaság (icterus neonatorum).


Mi a normális (fiziológiás sárgaság) és honnan számít kórosnak?

Fiziológiás (nem kóros) sárgaságról akkor beszélünk, ha érett újszülöttnél a szérum bilirubin szint nem haladja meg a 200 µmol/l, (koraszülötekknél a 255 µmol/l) értéket, 80-90%-a indirekt bilirubin, 7 napnál nem tart tovább és egyéb tünet nem kíséri. Megjelenésére a születést követő 2-3. napon számíthatunk. A fiziológiás sárgaság orvosi kezelést nem igényel.


Ha a bilirubin szint a fenti értékeket meghaladja és/vagy egyéb tünet is társul hozzá (a baba aluszékony, nehezen szopizik), a sárgaság már az első 24 órán belül jelentkezik vagy 1 hét után jelenik meg, mindenképpen kivizsgálást és beavatkozást igényel.


Miért veszélyes a magas bilirubin szint?

A bilirubinnak két típusa van, a direkt (konjugált) forma, mely vízoldékony és az indirekt (nem-konjugált) bilirubin, melynek az újszülött szervezetében fontos élettani szerepe van (antioxidáns), de súlyos toxikus hatással is rendelkezik, elsősorban az idegrendszerre , vesére, májra és szívizomra.

Az indirekt bilirubin zsíroldékony, átjut a vér-agy gáton és súlyosan károsítja az idegsejteket, bilirubin encephalopathia nevű súlyos kórképet okozva. Ennek tünetei: a nagy fokú sárgaság, kifejezett aluszékonyság, táplálhatatlanság, éles sírási hang, izomtónus fokozódás, láz.

Maradandó károsodások esetén magicterusról ("Kernicterus") beszélünk. Nevét onnan kapta, hogy a bilirubin festékanyag elsősorban az agykéreg alatti sejtcsoportokban (magvakban) rakódik le és okoz súlyos eltéréseket. Irreverzibilis eltérésként hallásvesztés, önkéntelen, szabályozatlan mozgások, görcsök, fogfejlődési rendellenesség, a felfelé tekintés zavara, a beszédkészség hiánya és intellektusvesztés alakul ki.


Hogyan lehet kezelni az újszülöttkori sárgaságot?


  1. Fokozni kell a szoptatások számát/szájon át történő táplálást (esetenként infúzióra is szükség lehet): ezáltal segítjük a bilirubin széklettel való távozását a szervezetből. Ha a baba aluszékony, különböző módszerekkel ébresztgetni kell, hogy szopizásra bírjuk.

  2. Kékfény terápia: a babák egész testét kék fényű lámpával világítják meg. A bilirubin ezen a hullámhossz hatására vízoldékony molekulává alakul át, mely könnyen ürül a széklettel és a vizelettel a szervezetből.


Mit tehetsz anyaként, ha kisbabádat a sárgaság miatt kezelni kell?


Nem kell megijedned. Hiszen most már tudod, hogy nem is olyan ritka jelenségről van szó és azt is tudod, hogy miért is fontos, hogy időben elkezdjék a terápiát.

Anyaként nehéz megélni, hogy a pár napos újszülöttödet elviszik tőled és egy inkubátorba teszik a kezelés idejére. A legtöbb kórházban már van lehetőség arra, hogy a babád mellett maradhass, de ha erre mégsincs mód, mi a legjobb amit ilyenkor tehetsz? A babád bizonyára élvezi a meleg fényfürdőt, próbálj meg pihenni ezidő alatt Te is. Egyél, igyál, zuhanyozz le, aludj egy picit és hamar eltelik az a pár óra, amit a kisbabád nélkül kell töltened. Ha nem került még sor a fényterápiára, de jelezték számodra, hogy esetleg a határértéken mozog a babád bilirubin szintje, akkor a legjobb amit tehetsz, hogy sokszor cicire teszed a babád, és próbálod ébresztgetni, ha belealudna a szopizásba. Ha úgy érzed, hogy nem úgy megy, ahogy kellene, ne félj segítséget kérni az osztályon dolgozó nővérektől!


Remélem, hogy hasznos lesz számodra ez a tudás, és felkészültebben várhatod a kisbabádat!


Ha kismama vagy, ez is érdekelhet:Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le az újdonságokról!Forrás:

  • Kemper AR, Newman TB, Slaughter JL, et al. Clinical Practice Guideline Revision: Management of Hyperbilirubinemia in the Newborn Infant 35 or More Weeks of Gestation. Pediatrics. 2022;150(3):e2022058859

  • https://www.bethesda.hu/kisokos/ujszulottkori-sargasag/

  • Tulassay Tivadar: Klinikai gyermekgyógyászat, Medicina Kiadó 2016

  • Dr. Tulassay Tivadar, Dr. Veres Gábor: Gyermekgyógyászati differenciáldiagnosztika 2012

118 views0 comments

Comentários


bottom of page